Overzicht van onze rondleidingen mét gids
   

 Boeren, burgers en buitenlui  

Hier komen verhalen tot leven. Over de eeuwenoude Koppelweg waarover boeren hun schapen naar de heide voerden. Over de villa Rozenhoeve en de Triodosbank. In het zicht van de buitenplaatsen Veldheim en Ma Retraite wordt deze veelomvattende wandeling een verrassende zoektocht.

  

Start: Cafetaria Nose 4 Food, Noordweg 1, Zeist.
 

 Bornia-Heidestein, voorjaarswandeling  

U maakt kennis met de prachtige flora en fauna op het landgoed Bornia-Heidestein in voorjaarstooi. Op een aantal plekken krijgt u uitleg over enkele bijzondere historische overblijfselen. Misschien is er ook nog een ontmoeting met de twee kuddes schapen, die hier rondlopen..

Start: Dorpsplein (bushalte), Auaterlitz.
Duur: ca. 2 uur

 Broedergemeente

De monumentale pleinen bij Slot Zeist zijn uniek in Nederland. Dat geldt ook voor de 18e-eeuwse kerk en de bijzondere begraafplaats. De betekenis voor de Hernhutters is voor Zeist en voor ver daarbuiten van onschatbare waarde geweest. In deze rondleiding laten wij u kennismaken met de rijke geschiedenis en tradities van de broeders en zusters.

  

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.

 Bruggetjesroute  

‘Sprokkelbrug, Zwitserse brug’, het zegt u misschien niets. Herten en maneschapen kruisen ons pad.
Ook de ‘jager’ wordt niet vergeten. Dit krijgt u te zien en er wordt over verteld bij deze nieuwe rondleiding door het Zeisterbos. U zult verbaasd zijn over dit meer dan 100 jaar oude bos.
Goed schoeisel aanbevolen en gewend zijn om wandelingen te maken.

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
Duur:
2 uur.

 Den Dolder: het dorp  

Den Dolder dankt zijn ontstaan aan de fabrikant Pleines, die er zijn zeepfabriek De Duif oprichtte. Deze fabrikant heeft een grote stempel gedrukt op de groei van het dorp: huisvesting, verenigingsleven, gezondheidszorg. Zelfs de dagelijkse voeding van zijn arbeiders werden door hem verzorgd.
Rondwandelend zien we hoe Den Dolder zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is: een hechte gemeenschap in het groen. (geen koffie of thee inbegrepen)

  

Start: parkeerplaats NS station, Den Dolder.

 Fraters van Utrecht, het klooster

Het huidige klooster van de fraters van Utrecht ligt op de grens van Zeist met De Bilt. Tijdens de rondleiding ziet u het bijzondere gebouw, de sfeervolle kapel en de serene begraafplaats. Na afloop is er gelegenheid tot koffie-/thee-drinken in de ontmoetingsruimte.

Deelname beperkt. Reserveren noodzakelijk:

aanmelden via   Rondleidingen of tel. 06-42176137

  

Start: Schorteldoeksesteeg no. 1, De Bilt/Zeist.
Duur: ca. 2˝ uur
Tijd: 9.30 uur.

 Gemeentehuis voor de eeuwigheid?

Vier generaties gemeentehuis. Door glas gescheiden én verbonden. Kom kijken naar de talrijke verdiepinkjes, hoekjes en trapjes in dit bijzondere gebouw waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

  

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
 

 Gemeentelijke Begraafplaats

De uitgestrekte Zeister begraafplaats is van grote cultuurhistorische waarde en is een sprekend voorbeeld van de manier waarop de grafcultuur en het begraven zich in Nederland hebben ontwikkeld. U maakt een wandeling over het terrein van 18 ha met 24.000 graven, waar nabestaanden hun overledenen al meer dan 100 jaar herdenken. Onze gids laat u zien hoe hier groen en metselwerk, natuur en architectuur, prachtig en harmonieus samengaan.

Start: Hotel Restaurant Oud London,
         Woudenbergseweg 52, Zeist.
 

 Hoog Beek & Royen en Molenbosch

Een wandeling over buitenplaatsen met een verrassende stop bij Het Baken van Zeist!
Het 'kippenpaleis', de charmante juffrouw Annie en de kleinste kapel van Zeist hebben na afloop geen geheimen meer voor u.

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.


 Kerckebosch, een duurzame wijk

Beleef mee hoe een nieuwe duurzame wijk is geboren in Zeist. Een wijk verdeeld in scheggen en wiggen, bepaald door de omliggende natuur, inrichting van de buitenruimte en architectuur.
En wat wordt bedoeld met een entreegebouw?

  

Start:
Binnenbos, Hoog Kanje 186, Zeist


 Lage Land van Zeist

Een rondleiding waarbij rust en ruimte de voorrang krijgen. In het gebied waar vroeger de Rijn buiten haar oevers trad, lopen wij nu tussen de weilanden en door natuurgebieden. Elk seizoen weer een ander panorama, met als rustpunt, het ‘Jachthuis’. Goed schoeisel aanbevolen.

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur:
2˝ uur (inclusief ruime pauze halverwege).

 Langs hoogtepunten van het oude Seijst

We nemen u mee in de historie van ons prachtige dorp en leggen daarbij verrassende verbanden met die van Nederland. Het is daarmee ook een informatieve startwandeling voor andere rondleidingen.

  

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.

 Oude Kerk en beklimming van de toren

De toren van de Oude Kerk is het oudste gebouw van Zeist. Maar hoe zat het ook al weer met het kerkgebouw zelf en het soephuis? En zijn er nog sporen te vinden van het oude kerkhof? We gaan we op zoek naar de geschiedenis van dit gebied waaruit het huidige Zeist is ontstaan. Met als hoogtepunt de beklimming van de toren.
(beklimming vanaf 16 jaar) 

Start: Oude Kerk, 1e Dorpsstraat 1, Zeist.

 Oude Raadhuis en zijn carillon

We zijn welkom in het prachtige oude raadhuis, een gebouw met geschiedenis en een rijk architectonisch interieur. Hoog boven in de toren kunt u een echte beiaardier zien en horen spelen.

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
 

 Slot Zeist, het Nederlandse Versailles

Slot Zeist is een van de mooiste en best bewaarde 17e-eeuwse buitens op de Utrechtse Heuvelrug. Daniël Marot en tijdgenoten drukten hun stempel op het klassieke barokke interieur. Rijk ingerichte zalen herinneren aan de rol van een flamboyante Nassau-telg en aan een Amsterdamse koopman, die letterlijk ruimte gaf aan de Hernhutters. Ruim 300 jaar geschiedenis heeft de oude glorie van deze veelbezochte lusthof niet aangetast. Een bezichtiging meer dan de moeite waard!
Geen koffie of thee inbegrepen.

  

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Data: raadpleeg hiervoor rondleidingen op www.gildezeist.nl of www.slotzeist.nl

 

 St. Josephkerk  

De hoogste kerktoren van Zeist kent u ongetwijfeld. Maar bent u wel eens binnen geweest? Topstukken uit het 'Rijke Roomse Leven' zijn te bezichtigen in een sfeer van Cuyperiaanse neogotiek.

  

Start: St. Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
 

St. Josephkerk glas-in-loodramen

De gidsen geven u een toelichting op de totstandkoming van ruim 250 m2 aan glas-in-loodramen, alsmede op de bijzondere details van de voorstellingen.

  

Start: St Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.

 Tuinen van Slot Zeist 

Waarom moest de Franse tuin plaatsmaken voor de Engelse variant? Hoe ontstonden tuinen eigenlijk en wie ontwierp ze? In deze korte wandeling, een unieke aanvulling op de rondleiding in Slot Zeist, gaan we in op de geschiedenis van de Slottuin. Avances maken in de theekoepel is mogelijk, maar wel onder het toeziend oog van Adam en Eva.

  

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur: ca. 1 uur
 

 Verborgen verhalen over de Bloemen- en Dichtersbuurt 

Het is 1910. Een pakhuisknecht, kleermaker, fietsenmaker, tuinbaas, metselaar en veldwachter zetten iets op poten, wat het leven van veel Zeistenaren zal veranderen. ‘Onze’ Schaepman(laan), ‘Bartje’ en ‘Mamejoh’. Dit zijn trefwoorden uit een verrassende ontdekkingstocht.

 

Start: St. Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
 

 Villa Nuova en De Kroost  

Hebt u zich wel eens als een miljonair gevoeld? Bent u met alle egards ontvangen in het gebouw van de ABNAMRO, de bank die zetelt in het voormalige buitenverblijf Villa Nuova aan de Utrechtseweg. Welke boerderij is bewaard gebleven in De Kroost? En weet u nog waar het voetbalveld van Saestum was? U hoort het allemaal van de Gildegids.

Start: Villa Nuova, Utrechtseweg 46, Zeist.
 

 Willem Arntsz Hoeve: van dolhuis tot monument  

Een bijzondere rondleiding over het terrein van de WA hoeve, waarbij wij stilstaan bij ruim 100 jaar geschiedenis van deze instelling. Zo kunt u beleven hoe het dagelijks leven er uitzag in deze psychiatrische instelling en hoe de psychiatrie in de loop der jaren is veranderd. Wij besteden aandacht aan de monumentale gebouwen en de trieste situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog..

  

Start: NS parkeerplaats NS station, Den Dolder
 

 Winterwandeling Austerlitz   

Tijdens vier mooie wandelingen worden in drie boswachterijen de volgende landgoederen aangedaan: Bornia-Heidestein, Noordhout, Den Treek-Henschoten en het gebied rondom het Beauforthuis. Volop aandacht voor de flora, fauna en het culturele erfgoed in dit unieke bosgebied.
Dit alles in een rustig wandeltempo met interessante vertelmomenten.

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.
Duur: 2 uur.
Tijd: 10.00 uur.
 

 Zeist-West en het verborgen verleden  

Kent u het verhaal van de Drie Koningen, die naast herberg
t Clompje woonden? Weet u wat de katten van de molenaar uitspookten en hoe dit leidde tot commotie bij de bewoners aan de Koppeldijk? Deze spannende verhalen hoort u tijdens de rondleiding door dit gebied van stromen en sluizen.
 
  

Start: Ingang de Koppeling, De Clomp 1904, Zeist
         (t.o. de Moskee).
 

 

  Fietstochten

   

 Bossen in beweging

Tijdens de gecombineerde fiets- en wandeltocht worden verschillende typen bossen aangedaan. Onderweg is er aandacht voor zowel de actuele ontwikkelingen in dit natuurgebied als voor het rijke cultuurhistorische verleden. Een verleden waarop bekende namen als de Franse generaal De Marmont, J.B. Stoop en familie De Beaufort een stempel hebben gedrukt.

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.
Duur: 2˝ uur.
 

 Op de fiets door de Franse tijd

Wat een geschiedenis kent het dorp Austerlitz! We gaan terug naar de Franse tijd. Hoe zou het met de Pyramide zijn? Even kijken?

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.
Duur: 2 uur.
 

naar begin