Overzicht rondleidingen

In dit overzicht treft u alle rondleidingen aan die Gilde Zeist organiseert. De data waarop de rondleiding wordt gehouden wordt aangegeven onder “Agenda”.
Het is ook mogelijk om voor groepen speciale rondleidingen te organiseren. Om een speciale rondleiding aan te vragen is een aanvraagformulier beschikbaar onder “Rondleidingen op aanvraag”



Boeren, burgers en buitenlui
Hier komen verhalen tot leven. Over de eeuwenoude Koppelweg waarover boeren hun schapen naar de heide voerden. Over de villa Rozenhoeve en de Triodosbank. In het zicht van de buitenplaatsen Veldheim en Ma Retraite wordt deze veelomvattende wandeling een verrassende zoektocht.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Cafetaria Foodmaster de Neus, Noordweg 1, Zeist.


Broedergemeente
De monumentale pleinen bij Slot Zeist zijn uniek in Nederland. Dat geldt ook voor de 18e-eeuwse kerk en de bijzondere begraafplaats. De betekenis voor de Hernhutters is voor Zeist en voor ver daarbuiten van onschatbare waarde geweest. In deze rondleiding laten wij u kennismaken met de rijke geschiedenis en tradities van de broeders en zusters.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.


Bruggetjesroute

Sprokkelbrug, Zwitserse brug’, het zegt u misschien niets. Herten en maneschapen kruisen ons pad. Ook de ‘jager’ wordt niet vergeten. Dit alles krijgt u te zien én er wordt over verteld tijdens deze rondleiding door het Zeisterbos. U zult verbaasd zijn over dit meer dan 100 jaar oude bos. Goed schoeisel en gewend zijn om wandelingen te maken is aanbevolen

Start: Restaurant ’t Jagershuys, Jagersingel 15, Zeist
Duur:
2 uur.



Fraters van Utrecht, het klooster
Het huidige klooster van de fraters van Utrecht ligt op de grens van Zeist met De Bilt. Tijdens de rondleiding ziet u het bijzondere gebouw, de sfeervolle kapel en de serene begraafplaats. Na afloop is er gelegenheid tot koffie-/thee-drinken in de ontmoetingsruimte.

Reserveren noodzakelijk:
aanmelden via   Rondleidingen of tel. 06-42176137
Start: Schorteldoeksesteeg 1, De Bilt/Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen
Deze rondleiding is niet mogelijk op aanvraag.

Gedenksteentjes Tweede Wereldoorlog (nieuw)
Wandeling langs steentjes die symbool staan voor bijzondere gebeurtenissen in WO II voor verzetstrijders en slachtoffers van de holocaust. Achter ieder steentje schuilt een verhaal, dat nooit vergeten mag worden. De gedenkroute loopt door het oude centrum van Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.


Gemeentehuis van Zeist
Vier generaties gemeentehuis. Door glas gescheiden én verbonden. U krijgt een kijkje in de talrijke verdiepinkjes, hoekjes en trapjes in dit bijzondere gebouw waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.



Hoog Beek & Royen en Molenbosch
Een wandeling over buitenplaatsen met een verrassende stop bij Het Baken van Zeist!
Het ‘kippenpaleis’, de charmante juffrouw Annie en de kleinste kapel van Zeist hebben na afloop geen geheimen meer voor u.

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.

In het spoor van Huis ter Heide (nieuw)
In het midden van de 17e eeuw is de Wegh der Weegen aangelegd tussen Utrecht en Amersfoort. Dat leidde tot het ontstaan van Huis ter Heide met villa Oud Zandbergen en de herberg, die dit dorp haar naam gaf. De rondleiding voert u langs een keienhuisje, een ijskelder, de voormalige blindenschool Prins Alexanderstichting, een Tovertuin en een voormalig treinstation.

Start: Het Witte Kerkje, Amersfoortseweg 47, Huis ter Heide.


Kerckebosch, een duurzame wijk
Beleef een nieuwe duurzame wijk in Zeist, die zijn voltooiing nadert. De wijk heeft een vingervormige structuur, gevarieerde architectuur en is geïntegreerd in de omliggende natuur. Kerckebosch is door de jaren heen verschillende keren in de prijzen gevallen.

Start: Binnenbos, Hoog Kanje 186, Zeist
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Lage Land van Zeist
Een rondleiding waarbij rust en ruimte de voorrang krijgen. In het gebied waar vroeger de Rijn buiten haar oevers trad, lopen wij nu tussen de weilanden en door natuurgebieden. Elk seizoen weer een ander panorama, met als rustpunt, het ‘Jachthuis’. Goed schoeisel aanbevolen.

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur:
2½ uur (inclusief ruime pauze halverwege).


Langs hoogtepunten van het oude Seijst
U beleeft de historie van het prachtige dorp en daarbij de verrassende verbanden met die van Nederland. Het is daarmee ook dé informatieve startwandeling voor andere rondleidingen.

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen




Slot Zeist, het Nederlandse Versailles
Slot Zeist is een van de mooiste en best bewaarde 17e-eeuwse buitens op de Utrechtse Heuvelrug. Daniël Marot en tijdgenoten drukten hun stempel op het klassieke barokke interieur. Rijk ingerichte zalen herinneren aan de rol van een flamboyante Nassau-telg en aan een Amsterdamse koopman, die letterlijk ruimte gaf aan de Hernhutters. Ruim 300 jaar geschiedenis heeft de oude glorie van deze veelbezochte lusthof niet aangetast. Een bezichtiging meer dan de moeite waard!

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur: 1 uur.
Reserveren: raadpleeg www.slotzeist.nl of www.gildezeist.nl
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


St. Josephkerk
Na een korte inleiding over de geschiedenis van het katholicisme in Zeist bezoeken wij het orgelbalkon en zien we topstukken uit het ‘Rijke Roomse Leven’. Ook de schatkamer is een bezoek meer dan waard. Dit alles in de sfeer van Cuyperiaanse neogotiek van deze kerk.



Start: St. Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen



St. Josephkerk glas-in-loodramen
In de kerk wandelt u langs de bijbelse afbeeldingen van de glas-in-loodramen. De ontwerpen van het ruim 250 m2 aan glas in lood zijn van verschillende kunstenaars en glazeniers. De vrij recente restauratie levert nieuwe verhalen op.


Start: St Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen



Tuinen van Slot Zeist
Waarom moest de Franse tuin plaatsmaken voor de Engelse variant? Hoe ontstonden tuinen eigenlijk en wie ontwierp ze? In deze korte wandeling, een unieke aanvulling op de rondleiding in Slot Zeist, hoort u de geschiedenis van de Slottuin. Avances maken in de theekoepel is mogelijk, maar wel onder het toeziend oog van Adam en Eva.

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur: 1 uur.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Verborgen verhalen over de Bloemen- en Dichtersbuurt
Het is 1910. Een pakhuisknecht, kleermaker, fietsenmaker, tuinbaas, metselaar en veldwachter zetten iets op poten, wat het leven van veel Zeistenaren zal veranderen. ‘Onze’ Schaepman(laan), ‘Bartje’ en ‘Mamejoh’. Dit zijn trefwoorden uit een verrassende ontdekkingstocht.

Start: St. Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

.


Willem Arntsz Hoeve, van dolhuis tot monument
Een bijzondere rondleiding over het terrein van de WA Hoeve, die symbool staat voor veranderende opvattingen over de psychiatrie in de 20e eeuw. De monumentale architectuur zal u verrassen. Het verhaal over de bijzonder trieste situatie tijdens WO II staat hiermee in schril contrast. Na iets meer dan 100 jaar staat de WA Hoeve aan de vooravond van grote veranderingen.

Start: NS station parkeerplaats, Den Dolder



Zeister Bosrust, begraafplaats & Crematorium
U maakt een wandeling over het terrein van 18 ha met 24.000 graven, sommige meer dan 110 jaar oud. De uitgestrekte gemeentelijke begraafplaats is van grote cultuurhistorische waarde. Het is een sprekend voorbeeld van de ontwikkeling van onze grafcultuur en het begraven. U ziet hoe hier groen en grijs, natuur en cultuur harmonieus zijn samengebracht. Op 4 en 5 mei is er speciale aandacht voor de oorlogsgraven.

Start: Zeister Bosrust, Woudenbergseweg 50, Zeist. (oude ingang)

Zeist-West en het verborgen verleden
Kent u het verhaal van de Drie Koningen, die naast herberg ’t Clompje woonden? Weet u wat de katten van de molenaar uitspookten en hoe dit leidde tot commotie bij de bewoners aan de Koppeldijk? Deze spannende verhalen hoort u tijdens de rondleiding door dit gebied van stromen en sluizen.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Ingang de Koppeling, De Clomp 1904, Zeist (tegenover de Moskee).



Fietstochten en wandelingen

Austerlitz, Op zoek naar paddenstoelen
Wat weet u van paddenstoelen? Zijn ze eetbaar of niet en mogen ze wel geplukt worden? Tijdens de  presentatie in het Dorpshuis komt u dat allemaal te weten en u gaat daarna ook daadwerkelijk op zoek in het bos. De afsluiting is geheel in stijl.

Reserveren noodzakelijk: rondleidingen@gildezeist.nl. of tel.nr. 06-42176137.
Start: Dorpshuis, Schoolweg 2, Austerlitz
Duur: 2 uur
Kosten:  € 5,— p.p.


Austerlitz, winterwandeling
Tijdens vier mooie wandelingen worden in drie boswachterijen de volgende landgoederen aangedaan: Bornia-Heidestein, Noordhout, Den Treek-Henschoten en rondom het Beauforthuis. Volop aandacht voor de flora, fauna en het culturele erfgoed in dit unieke bosgebied. Dit alles in een rustig wandeltempo met interessante vertelmomenten.

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.
Duur: 2 uur.

Bornia-Heidestein, najaarswandeling
U maakt kennis met de prachtige flora en fauna op het landgoed Bornia-Heidestein in nazomertooi.
De heide zal zeker nog niet uitgebloeid zijn en misschien treffen we nog schapen aan.. Op een aantal plekken krijgt u uitleg over bijzondere historische overblijfselen.

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz
Duur: 2 uur

Op de fiets door de Franse tijd
Wat een geschiedenis kent het dorp Austerlitz! Terug naar de Franse tijd rond 1800. Hoe zou het met de Pyramide zijn? Even kijken?

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.
Duur: 2 uur.




Willem Arntsz Hoeve, winterwandeling
De wandeling voert over het terrein van de WA Hoeve, waarbij u stilstaat bij de vroegere inrichting van het terrein. Zoals de vloeivelden en de schaapskudde, die de heide open moet houden. Geniet van de verstilde natuur nu het nog kan. Straks met vele nieuwe woningen wordt het zeker anders. Stevig waterdicht schoeisel aanbevolen.

Start: NS station parkeerplaats, Den Dolder.
Duur: 2 uur.