Overzicht rondleidingen

In dit overzicht treft u alle rondleidingen aan die Gilde Zeist organiseert. De data waarop de rondleiding wordt gehouden wordt aangegeven onder “Agenda”.
Het is ook mogelijk om voor groepen speciale rondleidingen te organiseren. Om een speciale rondleiding aan te vragen is een aanvraagformulier beschikbaar onder “Rondleidingen op aanvraag”Boeren, burgers en buitenlui
Hier komen verhalen tot leven. Over de eeuwenoude Koppelweg waarover boeren hun schapen naar de heide voerden. Over de villa Rozenhoeve en de Triodosbank. In het zicht van de buitenplaatsen Veldheim en Ma Retraite wordt deze veelomvattende wandeling een verrassende zoektocht.
Start: Cafetaria Foodmaster, Noordweg 1, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelenBroedergemeente
De monumentale pleinen bij Slot Zeist zijn uniek in Nederland. Dat geldt ook voor de 18e-eeuwse kerk en de bijzondere begraafplaats. De betekenis voor de Hernhutters is voor Zeist en voor ver daarbuiten van onschatbare waarde geweest. In deze rondleiding laten wij u kennismaken met de rijke geschiedenis en tradities van de broeders en zusters.
Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Bruggetjesroute
‘Sprokkelbrug, Zwitserse brug’, het zegt u misschien niets. Herten en maneschapen kruisen ons pad. Ook de ‘jager’ wordt niet vergeten. Dit krijgt u te zien en er wordt over verteld bij deze nieuwe rondleiding door het Zeisterbos. U zult verbaasd zijn over dit meer dan 100 jaar oude bos.
Goed schoeisel aanbevolen en gewend zijn om wandelingen te maken.
Start: Restaurant ’t Jagershuys, Jagersingel 15, Zeist
Duur:
2 uur.

De Zonnekoning in Zeist. Tien dagen uit het rampjaar 1672 met grote gevolgen.
Van 1-10 juli 1672 verbleef Lodewijk XIV met een groot leger in Zeist. Daarvan is weinig meer te zien. Maar de gevolgen van zijn verblijf waren groot. Gidsen van Gilde Zeist nemen u mee op een rondwandeling. Zij vertellen het verhaal over het verblijf van de Franse Koning in het jaar 1672, dat bekend is geworden als het Rampjaar. Wat deed Lodewijk XIV, de Zonnekoning, hier in Zeist?Hoe zag Zeist er toen uit? Hoe heeft ons toen nog zo kleine dorp deze heftige periode doorstaan?  Welke rol speelde Willem Adriaan van Nassau, de stichter van Slot Zeist in dit geheel?
Start: Oude Kerk, 1e Dorpsstraat 1, ZeistFraters van Utrecht, het klooster
Het huidige klooster van de fraters van Utrecht ligt op de grens van Zeist met De Bilt. Tijdens de rondleiding ziet u het bijzondere gebouw, de sfeervolle kapel en de serene begraafplaats. Na afloop is er gelegenheid tot koffie-/thee-drinken in de ontmoetingsruimte.
Deelname beperkt, reserveren noodzakelijk:
aanmelden via   Rondleidingen of tel. 06-42176137
Deze rondleiding is niet mogelijk op aanvraag.
Start: Schorteldoeksesteeg 1, De Bilt/Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Gemeentehuis van Zeist
Vier generaties gemeentehuis. Door glas gescheiden én verbonden. Kom kijken naar de talrijke verdiepinkjes, hoekjes en trapjes in dit bijzondere gebouw waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat
Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelenHoog Beek & Royen en Molenbos
Een wandeling over buitenplaatsen met een verrassende stop bij Het Baken van Zeist!
Het ‘kippenpaleis’, de charmante juffrouw Annie en de kleinste kapel van Zeist hebben na afloop geen geheimen meer voor u.
Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.


Kerckebosch, een duurzame wijk
Beleef mee hoe een nieuwe duurzame wijk is geboren in Zeist en nog steeds in ontwikkeling is. Een wijk verdeeld in scheggen en wiggen, bepaald door de omliggende natuur, inrichting van de buitenruimte en architectuur. En wat wordt bedoeld met een entreegebouw?
Start: Binnenbos, Hoog Kanje 186, Zeist
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Lage Land van Zeist
Een rondleiding waarbij rust en ruimte de voorrang krijgen. In het gebied waar vroeger de Rijn buiten haar oevers trad, lopen wij nu tussen de weilanden en door natuurgebieden. Elk seizoen weer een ander panorama, met als rustpunt, het ‘Jachthuis’. Goed schoeisel aanbevolen.
Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur:
2½ uur (inclusief ruime pauze halverwege).


Langs hoogtepunten van het oude Seijst
We nemen u mee in de historie van ons prachtige dorp en leggen daarbij verrassende verbanden met die van Nederland. Het is daarmee ook een informatieve startwandeling voor andere rondleidingen.
Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelenOude Kerk en beklimming van de toren
De toren van de Oude Kerk is het oudste gebouw van Zeist. Maar hoe zat het ook al weer met het kerkgebouw zelf en het soephuis? En zijn er nog sporen te vinden van het oude kerkhof? We gaan we op zoek naar de geschiedenis van dit gebied waaruit het huidige Zeist is ontstaan. Met als hoogtepunt de beklimming van de toren. (beklimming vanaf 16 jaar
Start: Oude Kerk, 1e Dorpsstraat 1, Zeist.


Oude Raadhuis en zijn carillon
We zijn welkom in het prachtige oude raadhuis, een gebouw met geschiedenis en een rijk architectonisch interieur. Hoog boven in de toren kunt u een echte beiaardier zien en horen spelen.
Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.


Slot Zeist, het Nederlandse Versailles
Slot Zeist is een van de mooiste en best bewaarde 17e-eeuwse buitens op de Utrechtse Heuvelrug. Daniël Marot en tijdgenoten drukten hun stempel op het klassieke barokke interieur. Rijk ingerichte zalen herinneren aan de rol van een flamboyante Nassau-telg en aan een Amsterdamse koopman, die letterlijk ruimte gaf aan de Hernhutters. Ruim 300 jaar geschiedenis heeft de oude glorie van deze veelbezochte lusthof niet aangetast. Een bezichtiging meer dan de moeite waard!
Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur: 1 uur.
Reserveren: raadpleeg www.slotzeist.nl of www.gildezeist.nl
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


St. Josephkerk
Na een korte inleiding over de geschiedenis van het katholicisme in Zeist bezoeken wij het orgelbalkon en zien we topstukken uit het ‘Rijke Roomse Leven’. Ook de schatkamer is een bezoek meer dan waard. Dit alles in de sfeer van Cuyperiaanse neogotiek van deze kerk.
Start: St. Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen
St. Josephkerk glas-in-loodramen
De gidsen wijden u in over de totstandkoming en recente restauratie van de ruim 250 m2 aan glas-in-loodramen in deze neogotische kerk. En zij wijzen u op de bijzondere details in de afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe Testament.
Start: St Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelenTuinen van Slot Zeist
Waarom moest de Franse tuin plaatsmaken voor de Engelse variant? Hoe ontstonden tuinen eigenlijk en wie ontwierp ze? In deze korte wandeling, een unieke aanvulling op de rondleiding in Slot Zeist, gaan we in op de geschiedenis van de Slottuin. Avances maken in de theekoepel is mogelijk, maar wel onder het toeziend oog van Adam en Eva.
Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.
Duur: 1 uur.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Verborgen verhalen over de Bloemen- en Dichtersbuurt
Het is 1910. Een pakhuisknecht, kleermaker, fietsenmaker, tuinbaas, metselaar en veldwachter zetten iets op poten, wat het leven van veel Zeistenaren zal veranderen. ‘Onze’ Schaepman(laan), ‘Bartje’ en ‘Mamejoh’. Dit zijn trefwoorden uit een verrassende ontdekkingstocht.
Start: St. Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Villa Nuova en De Kroost
In en om Villa Nuova. Een fraai voorbeeld van de talrijke buitenverblijven, die vanaf het midden van de 19e eeuw langs de Utrechtse Heuvelrug werden aangelegd. Vroeger in handen van een gegoede burgerlijke familie, maar nu in gebruik door de ABNAMRO bank. In de veel recentere wijk Crosestein ziet u de oude boerderij De Kroost. En weet u nog waar het voetbalveld van Saestum was? 
Start: Villa Nuova, Utrechtseweg 46, Zeist.


Willem Arntsz Hoeve, van dolhuis tot monument
Een bijzondere rondleiding over het terrein van de WA hoeve, waarbij wij stilstaan bij ruim 100 jaar geschiedenis van deze instelling. Zo kunt u beleven hoe het dagelijks leven er uitzag in deze psychiatrische instelling en hoe de psychiatrie in de loop der jaren is veranderd. Wij besteden aandacht aan de monumentale gebouwen en de trieste situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Start: NS station parkeerplaats, Den Dolder
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen (rolstoel vooraf melden)Zeister Bosrust, begraafplaats & Crematorium
De uitgestrekte Zeister begraafplaats is van grote cultuurhistorische waarde en is een sprekend voorbeeld van de manier waarop de grafcultuur en het begraven zich  heeft ontwikkeld. Op het terrein van 18 ha met 24.000 graven herdenken nabestaanden hun  overledenen hier al meer dan 100 jaar. Groen en metselwerk, natuur en architectuur, gaan prachtig en harmonieus samen. 
Start: Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, Zeist.


Zeist-West en het verborgen verleden
Kent u het verhaal van de Drie Koningen, die naast herberg ’t Clompje woonden? Weet u wat de katten van de molenaar uitspookten en hoe dit leidde tot commotie bij de bewoners aan de Koppeldijk? Deze spannende verhalen hoort u tijdens de rondleiding door dit gebied van stromen en sluizen.
Start: Ingang de Koppeling, De Clomp 1904, Zeist (tegenover de Moskee).
De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen


Fietstochten en wandelingen bij Gilde Zeist

Austerlitz winterwandeling
Tijdens vier mooie wandelingen worden in drie boswachterijen de volgende landgoederen aangedaan: Bornia-Heidestein, Noordhout, Den Treek-Henschoten en het gebied rondom het Beauforthuis. Volop aandacht voor de flora, fauna en het culturele erfgoed in dit unieke bosgebied.
Dit alles in een rustig wandeltempo met interessante vertelmomenten.
Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.

Bornia-Heidestein, najaarwandeling (nieuw)
U maakt kennis met de prachtige flora en fauna op het landgoed Bornia-Heidestein in nazomertooi. Op een aantal plekken krijgt u uitleg over enkele bijzondere historische overblijfselen. Misschien is er ook nog een ontmoeting met de twee kuddes schapen, die hier rondlopen.
Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.


Den Dolder, herinneringsplekken WO II (fietstocht)
Een fietstocht van 5 km in de omgeving van Den Dolder langs WA hoeve, Soestdijkerweg, het Stille Hofje en andere plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Als laatste komen we bij de bevrijdingsbank.

Reserveren via: rondleidingen@gildezeist.nl
Start: NS station parkeerplaats, Den Dolder

Den Dolder, winterwandeling (nieuw)
De wandeling voert over het terrein van de WA hoeve, waarbij we stilstaan bij de vroegere inrichting van het terrein. Zoals de vloeivelden en de schaapskudde, die heide open moet houden. Geniet van de verstilde natuur nu het nog kan. Straks met vele nieuwe woningen wordt het zeker anders. Stevig waterdicht schoeisel aanbevolen.
Start: NS station parkeerplaats, Den Dolder.
Duur: 2 uur.Op de fiets door de Franse tijd
Wat een geschiedenis kent het dorp Austerlitz! We gaan terug naar de Franse tijd. Hoe zou het met de Pyramide zijn? Even kijken?
Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.
Duur: 2 uur.