Overzicht rondleidingen

In dit overzicht treft u alle rondleidingen aan die Gilde Zeist organiseert. De data waarop de rondleiding wordt gehouden wordt aangegeven onder “Agenda”.
Het is ook mogelijk om voor groepen speciale rondleidingen te organiseren. Om een speciale rondleiding aan te vragen is een aanvraagformulier beschikbaar onder “Rondleidingen op aanvraag”Boeren, burgers en buitenlui

Hier komen verhalen tot leven. Over de eeuwenoude Koppelweg waarover boeren hun schapen naar de heide voerden. Over de villa Rozenhoeve en de voormaligeTriodosbank. In het zicht van de buitenplaatsen Veldheim en Ma Retraite wordt deze veelomvattende wandeling een verrassende zoektocht.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Foodmaster de Neus, Noordweg 1, Zeist.


Broedergemeente

De monumentale pleinen bij Slot Zeist zijn uniek in Nederland. Dat geldt ook voor de 18e-eeuwse kerk en de bijzondere begraafplaats. De betekenis voor de Hernhutters is voor Zeist én ver daarbuiten van onschatbare waarde geweest. In deze rondleiding laten wij u kennismaken met de rijke geschiedenis en tradities van de broeders en zusters.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.


Bruggetjesroute

Gaat u mee op zoek naar de oorsprong van de beek door het Zeisterbos? Ontdek hoe het jachtbos verandert in een recreatiebos. Een chalet in Zwitserse stijl, hertenbeelden, een sierlijk jachthuis, manenschapen en herinneringsbanken laten zien hoe het Zeisterbos meebeweegt met de tijd. Goed schoeisel en gewend zijn om wandelingen te maken, is aanbevolen.

Start: Restaurant ’t Jagershuys, Jagersingel 15, Zeist

Duur:
2 uur.Fraters van Utrecht, het klooster

Het huidige klooster van de fraters van Utrecht ligt op de grens van Zeist met De Bilt. Tijdens de rondleiding ziet u het bijzondere gebouw, de sfeervolle kapel en de serene begraafplaats.

Deelname beperkt, reserveren noodzakelijk:
aanmelden via   Rondleidingen of tel. 06-42176137

Start: Schorteldoeksesteeg 1, De Bilt/Zeist.

Duur: 2½ uur.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Deze rondleiding is niet mogelijk op aanvraag.

Gedenksteentjes Tweede Wereldoorlog

Wandeling langs steentjes die symbool staan voor bijzondere gebeurtenissen in WO II, voor verzetstrijders en slachtoffers van de holocaust. Achter ieder steentje schuilt een verhaal, dat nooit vergeten mag worden. De gedenkroute loopt door het oude centrum van Zeist.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.


Gemeentehuis van Zeist

Vier generaties gemeentehuis, door glas gescheiden én verbonden. U krijgt een kijkje in de talrijke verdiepinkjes, hoekjes en trapjes in dit bijzondere gebouw. En waar de spelende beiaardier u in de toren te woord staat.


De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.Hoog Beek & Royen en Molenbosch

Ervaar de schoonheid van de buitenplaats Hoog Beek & Royen, waar de gebouwen, de stijlvolle tuin en de pas herstelde vijvers een uniek geheel vormen. In de tuin van het particulier bewoonde Molenbosch maakt u kennis met de charmante juffrouw Annie en brengt u een bezoek aan de kleinste kapel van Nederland.

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.

In het spoor van Huis ter Heide

De aanleg van de Wegh der Weegen in de 17e-eeuw zorgde voor het ontstaan van het dorp Huis ter Heide, de herberg ter plekke gaf dit dorp zijn naam. De rondleiding voert u langs een keienhuisje en een voormalig treinstation.

Start: Het Witte Kerkje, Amersfoortseweg 47, Huis ter Heide.


Kerckebosch, een duurzame wijk

Beleef een nieuwe duurzame wijk in Zeist, die zijn voltooiing nadert. De wijk heeft een vingervormige structuur, gevarieerde architectuur en is geïntegreerd in de omliggende natuur. Kerckebosch is door de jaren heen verschillende keren in de prijzen gevallen.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Binnenbos, Hoog Kanje 186, Zeist


Lage Land van Zeist

De wandeling gaat door een voormalige bedding van de Kromme Rijn, waar de klei in natte tijden aan uw voeten blijft plakken. Houdt daarmee rekening bij de keuze van uw schoeisel. De tocht voert door bossen en langs weilanden naar het jachthuis van Wulperhorst. Daar wacht u een gastvrij ontvangst. Met name in de avonduren is er een goede kans dat reeën zich laten zien.

Goed schoeisel aanbevolen.

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.

Duur:
2½ uur (inclusief ruime pauze halverwege).


Langs hoogtepunten van het oude Seijst

U beleeft de historie van het prachtige dorp en daarbij de verrassende verbanden met die van Nederland. Het is daarmee ook dé informatieve startwandeling voor andere rondleidingen.De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.
Slot Zeist, het Nederlandse Versailles

Slot Zeist is een van de mooiste en best bewaarde 17e-eeuwse buitens op de Utrechtse Heuvelrug. Daniël Marot en tijdgenoten drukten hun stempel op het klassieke barokke interieur. Rijk ingerichte zalen herinneren aan de rol van een flamboyante Nassau-telg en aan een Amsterdamse koopman, die letterlijk ruimte gaf aan de Hernhutters. Ruim 300 jaar geschiedenis heeft de oude glorie van deze veelbezochte lusthof niet aangetast. Een bezichtiging meer dan de moeite waard!

Reserveren: raadpleeg www.slotzeist.nl of www.gildezeist.nl

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.

Duur: 1 uur.


St. Josephkerk

Na een korte inleiding over de geschiedenis van het katholicisme in Zeist kunt u de topstukken uit het ‘Rijke Roomse Leven’ in de schatkamer bewonderen. De kerk ademt de sfeer van Cuyperiaanse neogotiek en is een van de mooiste van die stijl in Nederland.


De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: St. Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.

St. Josephkerk glas-in-loodramen

In de kerk wandelt u langs de Bijbelse afbeeldingen van de glas-in-loodramen. De ontwerpen van het ruim 250 m2 aan glas in lood zijn van verschillende kunstenaars en glazeniers.De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: St Josephkerk, Rozenstraat 20, Zeist.Tuinen van Slot Zeist

Waarom moest de Franse tuin plaatsmaken voor de Engelse variant? Hoe ontstonden tuinen eigenlijk en wie ontwierp ze? In deze korte wandeling, een unieke aanvulling op de rondleiding in Slot Zeist, hoort u de geschiedenis van de Slottuin. Avances maken in de theekoepel is mogelijk, maar wel onder het toeziend oog van Adam en Eva.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Hoofdingang Slot Zeist, Zeist.

Duur: 1 uur.Valckenbosch en Gerodorp, van Dieptetuin tot zilverindustrie (nieuw)

Rond 1900 groeit Zeist als kool en woonwijken verrijzen, onder andere op bos- en heidegronden rond de Boulevard. U hoort over de Dieptetuin, een rijke fabrikant die voor zijn medewerkers een woonwijk laat bouwen, de Zeister schietbaan en nog meer.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Huize Valckenbosch, Van Tetslaan 2, Zeist.


Willem Arntsz Hoeve, van dolhuis tot monument

Een bijzondere rondleiding over het terrein van de WA Hoeve staat symbool voor veranderende opvattingen over de psychiatrie in de 20e-eeuw. De monumentale architectuur zal u verrassen. Het verhaal over de bijzonder trieste situatie tijdens WO II staat hiermee in schril contrast. Na iets meer dan 100 jaar staat de WA Hoeve aan de vooravond van grote veranderingen.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen
(rolstoel vooraf melden bij rondleidingen@gildezeist.nl).

Start: NS station parkeerplaats, Den Dolder

Duur: 2 uur.Zeister Bosrust, begraafplaats & Crematorium

U maakt een wandeling over het terrein van 18 ha met 24.000 graven, sommige meer dan 110 jaar oud. De uitgestrekte gemeentelijke begraafplaats is van grote cultuurhistorische waarde. Het is een sprekend voorbeeld van de ontwikkeling van onze grafcultuur en het begraven. U ziet hoe hier groen en grijs, natuur en cultuur harmonieus zijn samengebracht. Op 4 en 5 mei is er speciale aandacht voor de oorlogsgraven.

Start: Zeister Bosrust, Woudenbergseweg 50, Zeist. (oude ingang)

Duur: 2 uur

Zeist-West en het verborgen verleden

Kent u het verhaal van de Drie Koningen, die naast herberg ’t Clompje woonden? Weet u wat de katten van de molenaar uitspookten en hoe dit leidde tot commotie bij de bewoners aan de Koppeldijk? Deze spannende verhalen hoort u tijdens de rondleiding door dit gebied van stromen en sluizen.

De rondleiding is ook toegankelijk voor rolstoelen

Start: Ingang de Koppeling, De Clomp 1904, Zeist (tegenover de Moskee).Fietstochten en wandelingen

Austerlitz, Op zoek naar paddenstoelen

Wat weet u van paddenstoelen? Zijn ze eetbaar of niet en mogen ze wel geplukt worden? Tijdens de  presentatie in het Dorpshuis komt u dat allemaal te weten en u gaat daarna ook daadwerkelijk op zoek in het bos. De afsluiting is geheel in stijl.

Reserveren noodzakelijk: rondleidingen@gildezeist.nl. of tel.nr. 06-42176137.

Start: Dorpshuis, Schoolweg 2, Austerlitz

Duur: 2 uur

Kosten:  € 5,— p.p.


Austerlitz, winterwandeling

Tijdens vier mooie wandelingen worden in drie boswachterijen de volgende landgoederen aangedaan: Bornia-Heidestein, Noordhout, Den Treek-Henschoten en rondom het Beauforthuis. Volop aandacht voor de flora, fauna en het culturele erfgoed in dit unieke bosgebied. Dit alles in een rustig wandeltempo met interessante vertelmomenten.

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.

Duur: 2 uur.


Op de fiets door de Franse tijd

Wat een geschiedenis kent het dorp Austerlitz! Terug naar de Franse tijd rond 1800. Hoe zou het met de Pyramide zijn? Even kijken?

Start: Dorpsplein (bushalte), Austerlitz.

Duur: 2 uur.
Willem Arntsz Hoeve, winterwandeling

De wandeling voert over het terrein van de WA Hoeve, waarbij u stilstaat bij de vroegere inrichting van het terrein, zoals zorgpaviljoens, railtransportsysteem, vloeivelden. Bij het monument voor de talloze oorlogsslachtoffers van de psychiatrische inrichting krijgt u het intrieste verhaal te horen. Maar centraal staat in deze wandeling de verstilde natuur, Wandel mee nu het nog kan, straks met vele nieuwe woningen wordt het zeker anders.

Stevig waterdicht schoeisel aanbevolen.

Start: NS station parkeerplaats, Den Dolder.

Duur: 2 uur.