Programma Zomerschool 2021

Met groot genoegen presenteren wij hierbij het programma voor de Zomerschool van het Gilde Zeist voor 2021. Door de versoepelingen rond corona hebben we een programma kunnen opzetten. Niet in juli maar dit jaar eind augustus. Wij zijn trots u ook dit jaar weer een zeer gevarieerd programma te kunnen bieden.
De werkgroep Zomerschool Gilde Zeist bestaat dit jaar uit Piet Bel, Anita Bootsman, Peter Cornelissen, Carin de Jonge, Truus Kortenhorst en Hugo Albers.
We houden bij alle lezingen rekening met de basisregels rond corona.
We wensen u een plezierige en leerzame Zomerschool.
Het programma is ook op papier te krijgen op diverse adressen in Zeist, zoals de Bibliotheek, Figi, Slot Zeist en wijk(inloop)huizen.

Hugo Albers, projectleider

Downloaden

Programmaboekje 2021

Digitaal inschrijfformulier 2021

Voorwaarden 2021

Hoe kan ik inschrijven?

Het is voor ons het gemakkelijkste als u het inschrijfformulier op de computer invult en ons per email toestuurt.

1. Download het formulier en sla het ergens op uw computer op.
2. U kunt het formulier openen met Acrobat Reader
3. Vul het formulier in door op de vakjes van de door gekozen lezingen te klikken. Het totaalbedrag wordt automatisch berekend.
4. Vul daarna alle andere velden in.
5. Als u het formulier via email terugstuurt hoeft u geen handtekening te zetten.
6. Sla het ingevulde formulier eerst weer op, voordat u het in een email meestuurt. Zo heeft u zelf een kopie.
7. Stuur het formulier aan zomerschool@gildezeist.nl. Hier kunt u ook met vragen terecht.
8. Als u het formulier liever op papier invult, kunt u het printen of de papieren versie van het programma ophalen. Lever het ingevulde en ondertekende formulier daarna in op het volgende adres: Laan van Cattenbroeck 14, 3703 BM Zeist. Het bureau in het gemeentehuis is namelijk nog gesloten.
9. Inschrijving is op basis van binnenkomst.

Programma in het kort

Maandag 16 augustus 14.00 uur

Wim Kan: Cabaretier in oorlogstijd
Peter Schröder
In de jaren dat Wim Kan gevangen zat in Nederlands-Indië, hield hij in het geheim een dagboek bij. Aan de hand van deze dagboeken wordt het leven van de krijgsgevangenen besproken.

Dinsdag 17 augustus 10.00 uur

Hoe rijk is ‘onze achtertuin’
Frans van Bussel
De biodiversiteit in onze regio staat onder druk.
Een ontdekkingstocht in de fascinerende wereld van onderlinge relaties, strijd en samenhang tussen planten en dieren, insecten en bloemen, vogels, bomen en struiken.
‘s Middags gaan we naar Heidestein voor een rondwandeling op zoek naar de rijke biodiversiteit.

Woensdag 18 augustus 14.00 uur

“Het boek van de oorlog is nooit uit”.
Dick van de Kamp
Carie Stomp was één van de mannen uit Zeist die hun verzet tegen de Duitsers met de dood moesten bekopen. Aan de hand van het boek zal het leven van Carie worden geschetst en zijn rol in het verzet.

Woensdag 18 augustus 19.30 uur

Bach in het Slottuintheater anno 1729
Wim Faas
Zomers hield Bach openluchtconcerten in Zimmerman´s Kaffeegarten. De bezoekers maakten dan een heel andere Bach mee dan zondags in de Thomaskirche. In deze lezing gaan we kennismaken met deze zomerse Bach: zonnig met soms een stevige koele bries.

Donderdag 19 augustus 10.00 uur

Austerlitz en de familie De Beaufort
Fleur de Beaufort en Hans Nijman
Austerlitz heeft een bijzondere band met de familie De Beaufort. De gronden om Austerlitz zijn 100 jaar eigendom geweest van de familie. Jonkvrouw Fleur de Beaufort geeft een presentatie over de relatie van haar familie en Austerlitz.
Aansluitend is een korte wandeling door het dorp Austerlitz.

Donderdag 19 augustus 19.30 uur

De Trojaanse Oorlog in woord en beeld
Christiaan Caspers
De Griekse strijd om Troje speelt een belangrijke rol in de lyrische en tragische poëzie van de Oudheid en in de Griekse beeldende kunst. Het verhaal van de Trojaanse oorlog verteld aan de hand van bekende én onbekende teksten en afbeeldingen.

Maandag 23 augustus 14.00 uur

Modern Delfts Blauw. ‘Kunst en/of ‘Kitsch’
Margot Veerkamp
Als je ‘The Netherlands’ zegt, dan denken veel buitenlanders aan klompen, kaas en Delfts Blauwe souvenirs. Deze souvenirs worden eigenlijk beschouwd als ‘kitsch’. Waarom zijn sommige souvenirs kitsch zijn en andere niet. En waarom Delfts Blauw?

Woensdag 25 augustus 14.00 uur

Letland: buffer, brug of nieuwe frontlijn?
Robin Sterk
Tot aan de Eerste Wereldoorlog maakte de Baltische staten deel uit van het Russische rijk. Na periodes van onafhankelijkheid en bezettingsperioden herkregen Estland, Letland en Litouwen hun onafhankelijkheid. Een presentatie over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Letland.

Donderdag 26 augustus 14.00 uur

Liefde en dood in de Middeleeuwen
Ad van der Lee
Middelpunt van deze lezing is de Minnezang, een poëzievorm waarbij de dichter zijn liefde voor een  getrouwde adellijke dame tracht vorm te geven. Ook onderwerpen als de Ronde Tafel van koning Arthur, de zoektocht naar de Heilige Graal, de betekenis van de kruistochten