Zomerschool Gilde Zeist

Programma Zomerschool 2023

Met groot genoegen presenteren wij hierbij het programma voor de Zomerschool van het Gilde Zeist voor 2023. Wij zijn trots u ook dit jaar weer in de maand juli een zeer gevarieerd programma te kunnen bieden met 22 verschillende activiteiten. Voor elk wat wils.

Zomeravondlezing
De opening van het seizoen is de Zomeravondlezing op maandagavond 3 juli in de grote kerkzaal van de Evangelische Broederkerk aan het Zusterplein. Deze Zomeravondlezing wordt verzorgd door Maarten van Rossem. De toegang is gratis. Wel graag aanmelden voor een toegangsbewijs.

Op donderdagmiddag 27 juli sluiten we de Zomerschool muzikaal af met na afloop een drankje. Alle deelnemers worden hierbij uitgenodigd.

Het programma is ook op papier te krijgen op diverse adressen in Zeist, zoals bijvoorbeeld het Gemeentehuis, de Bibliotheek, Figi, Slot Zeist en wijk(inloop)huizen.

De werkgroep Zomerschool Gilde Zeist bestaat dit jaar uit Piet Bel, Anita Bootsman, Peter Cornelissen, Truus Kortenhorst en Hugo Albers.
We wensen u een plezierige en leerzame Zomerschool.

Downloaden
2023 Brochure Zomerschool
2023 Digitaal inschrijfformulier
2023 Algemene Voorwaarden

Hoe kan ik inschrijven?
Het is voor ons het gemakkelijkste als u het inschrijfformulier op de computer invult en ons per email toestuurt.

  1. Download eerst het inschrijfformulier en sla het op. Invullen op de website werkt niet altijd goed.

  2. Het opgeslagen formulier openen met de Acrobat Reader.

  3. Vul het formulier in door op de vakjes van de door u gekozen lezing(en) te klikken.

  4. Vul daarna alle andere velden in.

  5. Het totaal verschuldigde bedrag wordt in augustus 2023 automatisch afgeschreven. Vergeet daarom niet om ook de vakjes voor het automatisch afschrijven en de Algemene Voorwaarden aan te kruisen.
    Zonder deze akkoorden kunnen we de inschrijving niet accepteren.

  6. Als u het formulier via e-mail terugstuurt hoeft u geen handtekening te zetten.

  7. Sla het ingevulde formulier eerst weer op als .pdf, dus niet als .jpg. Daarna stuurt u de .pdf als bijlage mee in een e-mail. Zo heeft u zelf ook een kopie.

  8. Stuur het formulier aan zomerschool@gildezeist.nl. Hier kunt u ook met vragen terecht.

  9. Als u het formulier echt liever op papier invult, kunt u het printen of de papieren versie van het programma gebruiken. Lever het ingevulde en ondertekende formulier daarna in op het volgende adres: Laan van Cattenbroeck 14, 3703 BM Zeist.
    Of maak er een goede scan van. Een fotootje met uw camera is meestal onleesbaar.

  10. Bij grote belangstelling is de inschrijving op basis van binnenkomst.

Contact
U kunt de Zomerschool bereiken via zomerschool@gildezeist.nl
In de maand juli zijn we ook telefonisch bereikbaar onder nummer 06 835 02 482.
De rest van het jaar is dit telefoonnummer niet in gebruik.

SAMENVATTING PROGRAMMA ZOMERSCHOOL 2023

Maandag 3 juli 20.00 uur – Maarten van Rossem
Zomeravondlezing: Bij de tijd
In zijn lezing analyseert en fileert Maarten van Rossem met onderkoelde humor en een enorme feitenkennis historische en actuele, krankzinnige en bedroevende maatschappelijke vraagstukken en politieke kwesties. Zijn verhalen zijn prikkelend en uitdagend, gortdroog en vlijmscherp.

Dinsdag 4 juli 10.00 uur – Läslo Evers
Wat beweegt de aarde?
De aarde trilt ten gevolge van aardbevingen. Deze kunnen van natuurlijke origine zijn en ook door de mens opgewekt worden. Over het meten en interpreteren van alles wat de aarde mogelijk beweegt.

Dinsdag 4 juli 14.00 uur – Jan van Rijn
Heinrich Schliemann, archeoloog of schatrover
Bij zijn opgravingen in Troje doet Schliemann fabelachtige vondsten. De in Troje gevonden schatten schenkt hij aan het Duitse volk. Na de tweede wereldoorlog zijn de schatten verdwenen uit Berlijn.

Woensdag 5 juli 14.00 uur – Hans Beuk
‘Ik denk, dus ik ben’ (cogito, ergo sum)
Kan de uitspraak werkelijk de wereld veranderen? Wat maakt dat deze uitspraak in ons collectieve bewustzijn genesteld is? Zou Descartes zijn uitspraak nog met dezelfde overtuiging naar voren brengen?

Woensdag 5 juli 19.30 uur – Frédérik Ruys
Het onzichtbare verbeeld, Zeist in data
Met het visualiseren van data kunnen verborgen patronen of vergeten verschijnselen zichtbaar gemaakt worden. Avonturen in het verbeelden van data met verhalen over Zeist, Nederland en de wereld.

Donderdag 6 juli 10.00 uur – Henk Roos
De kern van Michelangelo
Michelangelo wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars uit de periode van de Italiaanse hoogrenaissance. Een beeld van Michelangelo’s leven en werk.

Donderdag 6 juli 14.00 uur – Joop Drijkoningen
Inkijkje in de rechterlijke macht
Wie is de persoon in die zwarte toga met bef? Hoe word je eigenlijk rechter? Op welke wijze komt de rechter tot een vonnis? Nieuwsgierig naar het antwoord op deze vragen?

Dinsdag 11 juli 14.00 uur – Jan Pieter Foppen
Impressionisme
Grote en bekende meesters maar ook kleine en onbekende zullen de revue passeren. Het Impressionisme als stroming en parallellen met zijn eigen schilderijen.

Dinsdag 11 juli 20.00 uur – Frans van Bussel / Andrew Nolten
Vleermuizen, griezels in de nacht
Ze vliegen overal maar je merkt ze nauwelijks op. Jagen op geluid met een fabelachtige vangtechniek. We gaan buiten op zoek naar vleermuizen met behulp van een batdetector.

Woensdag 12 juli 10.00 uur – Pieter Veraart en Karien Smits (dagprogramma)
Pabrik Gula Olean, suikerrietfabrieken op stoom op Java.
Een film met toelichting over de rietsuikerfabrieken op stoom in unieke originele staat verkeren. In de ochtend de Pabrik Gula Olean. In de middag de film: ‘Dagboek van een producent’.

Donderdag 13 juli 10.00 uur – Willem de Bruin
Prenten en pamfletten. Influencers van de 17e eeuw
Na de uitvinding van de boekdrukkunst zien veel serieuze boeken het licht, maar ook verschijnt er in ruime mate zoals prenten en liedteksten die marskramers uitventen.

Donderdag 13 juli 14.00 uur – Hans Perik
Punçak Jaya, ervaringen van een alpinist
De lezing gaat over de ambitie en motivatie om deze berg te beklimmen. Zijn het vrienden met wie je de berg beklimt? Hoe wordt een groep een eenheid die elkaar steunt om op de berg te komen?

Dinsdag 18 juli 10.00 uur – Henk Nies en Jan Smelik (dagprogramma)
Austerlitz Zorgt, ouder worden in een zorgzaam dorp
De meeste mensen willen wel graag oud worden maar liever niet oud zijn. Hóe je ouder wordt, daar heb je meer invloed op dan je denkt. In Austerlitz hebben ze dit goed begrepen. Wat kunnen we daar leren?

Woensdag 19 juli 10.00 uur – Paul Schnabel
Anders gekeken, een sociologische blik op de kunst
De canon van de schilderkunst van de zeventiende eeuw sluit nog maar beperkt aan bij de smaak van de 21e eeuw. Het beste en boeiendste uit de Hollandse schilderkunst van de Gouden Eeuw.

Woensdag 19 juli 14.00 uur – Lizzy van Loon
Zeist rond 1900, ontwikkelingen van een dorp
In deze lezing neemt Lizzie van Loon u mee op een ‘wandeling’ in beeld en verhalen door Zeist rond 1900.

Donderdag 20 juli 10.00 uur – Ron Bekkering en Ronald Balk (dagprogramma)
Landgoed Oud Zandbergen en de Zevende-dags Adventisten
We maken kennis met het kerkgenootschap, haar geschiedenis in Nederland, de invloed op de hedendaagse lokale gemeenschap en hoe een kleine kerk deel uitmaakt van een wereldkerk. Na de lunch staat een rondleiding over het landgoed op het programma.

Dinsdag 25 juli 10.00 uur – Christiaan Caspers
Oude goden, nieuwe tijden
De betekenis van mythen in de moderne filosofie en psychologie.In deze lezing gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag, waarom de Oudheid ons zo in haar greep heeft.

Dinsdag 25 juli 14.00 uur – Marcel Creemers
De Utrechtse Heuvelrug, ooit een groot landbouwgebied
Toen de Romeinen ons land binnenkwamen, keken ze ten noorden van de Rijn uit op een heuvelrug vol velden en akkers. Er hebben honderden boerderijen gestaan en duizenden mensen gewoond.

Woensdag 26 juli 10.00 uur – Ans van Lier
Ziek door dier, zoönosen onder de loep
Wat zijn zoönosen voor ziekten en van welke dieren zijn ze afkomstig. Ziekten overgedragen door wilde dieren, huisdieren en landbouwhuisdieren. Welke nieuwe zoönosen staan ons mogelijk nog te wachten?

Woensdag 26 juli 14.00 uur – Jan Niessen
Oldenbarnevelt, Nederlands grootste staatsman
Zonder Oldenbarnevelt zou Nederland niet hebben bestaan. Hij volgde Willem van Oranje op als leider van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje die 80 jaar zou duren. 

Donderdag 27 juli 10.00 uur – Marja Vermeulen
Om nooit te vergeten…, gedenkstenen in Zeist
In 2018 is Zeist gestart met het leggen van gedenksteentjes. Deze gedenksteentjes vormen een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers  en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Een wandeling langs gedenksteentjes.

Donderdag 27 juli 14.00 uur – Ephraim van IJzerlooij / Immanuel van IJzerlooij
De Violoncello
Deze middag een kennismaking met de cello, met veel muziek. Bij de presentatie zal de muziek uitgebreid worden toegelicht, alsook de achtergrond en de historische ontwikkeling van het instrument.